Ипотечен кредит – данъчна оценка

Ипотечен кредит - данъчна оценка

Теглене на ипотечен кредит – данъчна оценка

Необходима ли е данъчна оценка при ползване на ипотечен кредит? Данъчната оценка е един от задължителните документи, които се изисква от банката при разглеждане на жилищен или ипотечен заем. Тя ще е необходима на по-късен етап по сделката, но имайте предвид, че трябва да разполагате с такава до подписване на договора за кредит.

За да стартира разглеждането на кредита трябва да разполагате с документите за доходите и нотариалния акт за собственост. С наличието на нотариалния акт може да бъде заявена експертна оценка. Би било добре, ако на експерт оценителя се представи и данъчна оценка, но ако не разполагате с нея няма да е пречка за изготвяне на пазарната оценка и това няма да Ви забави във времето.

Най-изгодните оферти за банкови ипотечни кредити

Сравнение на оферти и безплатни консултации

Как се издава данъчна оценка?

Данъчната оценка е документ, който може да бъде заявен и получен от общината, в която се намира имотът. Заявява се от собственика на имота или от трето лице, но може да бъде получена само от собственика на имота или от друго лице, което е упълномощено по съответния ред. За издаването на данъчна оценка има срокове и трябва да съобразите възможността за издаване с това кога ще Ви е необходима. Възможностите са да бъде издадена за 14 дни, 7 дни или експресно за 3 дни.

Вижте най-изгодните кредити

След като получите удостоверението за данъчна оценка, огледайте дали описаните данни са коректни, тъй като често пъти се допускат грешки, заради които удостоверението не може да послужи. Следва издаване на ново, което отнема още време и не може да реализирате сделката. При нотариуса трябва да разполагате с удостоверение с коректни данни и без задължения. Когато данъчните задължения не са платени се отбелязват в удостоверението, а с наличието на задължения не може да бъде изповядана сделката. Ето защо, още при получаването й от общината разгледайте добре детайлите.

Заяви безплатна консултация

Продажба на имот по данъчна оценка

За да е възможна продажба по данъчна оценка, трябва да сключите предварителния договор за покупко-продажба на същата стойност. Това от своя страна крие много рискове и за двете страни. Особено потърпевш може да бъде купувачът, тъй като дори и да е придобил имота и да се сдобил с нотариален акт, то сделката може да бъде развалена, което води до други неблагоприятни последици. Продавачът пък може да се сдобие със значителни санкции от такова действие. Ето защо, продажбата на имот по или под данъчна оценка не е особено за препоръчване. Затова, ако предприемате подобни стъпки първо коментирайте възможностите с кредитен консултант.

Подай запитване

Изповядване на сделка на данъчна оценка

Всички документи необходими за сделката при нотариуса трябва да бъда издадени по съответния ред. Нотариуса ги проверява и след като всичко е изрядно може да се пристъпи към изповядване на сделката. Най-правилното решение за Вас погледнато в дългосрочен аспект е изповядването да бъде на реална стойност. Само така бихте си спестили много главоболия и възможни проблеми в бъдеще.

Разлика между данъчна оценка и пазарна цена

Данъчната оценка не оказва влияние при определяне на пазарната цена на имота. Експерт оценителя не се ръководи от данъчната оценка. Често пъти дори при огледа и изготвянето на пазарната оценка все още кредитоискателят не е представил актуална данъчна оценка. Независимият експерт оценител изготвя оценката ползвайки различни методологии, включително се съобразява и с изискванията на банката. Обикновено двете оценки се различават значително, което е напълно нормално, тъй като пазарната оценка се ръководи от съответните аналози.

Както вече споменахме по-чистият вариант за Вас ще бъде сделката да бъде съобразена с пазарната и реална цена на имота.

За да намерите правилното решение при теглене на ипотечен кредит отправете запитване към нас. Ние ще Ви помогнем в целия процес по договаряне на условия за ипотечен или жилищен заем.

Избери най-изгодния ипотечен кредит

Сравнение от над 300 оферти от водещите банки.
Безплатно професионално съдействие от кредитен консултант