Лихви по кредитни карти

Какви са лихвите по кредитните карти?

Искате да получите кредитна карта и се интересувате за лихвите? Може да видите различни оферти за условия по кредитни карти, като някои банки определят месечен лихвен процент, а други годишна лихва. Трябва да обърнете внимание за каква точно лихва става въпрос, за да може да направите реално сравнение по този показател.

Имайте предвид, че не това е най-важният и единствен показател, по които трябва да направите сравнение. За да бъде реално сравнението трябва да разгледате таксите и пълните условия, при които се предоставят кредитните карти.

Вижте най-изгодните кредитни карти

Много важен момент е как възнамерявате да ползвате картата – за плащане или ще теглите пари в брой. Това е определящо за това какво ще бъде оскъпяването по нея. В повечето банки при плащане на ПОС или при пазаруване в интернет не се дължат такси. Освен това, за сумите, с които се разплащате в определения гратисен период не се начисляват и лихви. С други думи, ако ползвате картата за плащане и следите гратисния период може да ползвате лимита напълно безплатно. В този случай е без значение какъв е лихвеният процент по картата. По-скоро би следвало да изберете кредитна карта с най-дълъг гратисен период.

Определящо за това коя е най-изгодната кредитна карта е с каква цел ще я ползвате и съответно да търсите най-добри условия именно по този показател.

 

Кандидатствай тук

 

Как да изчислим лихва по кредитна карта?

След като сте наясно какъв е лихвеният процент и дали е месечен и годишен ще може да направите и калкулациите за определяне на месечното задължение по картата. Лихвата се начислява върху сумата, която е теглена в брой. Също така, лихва се начислява и за сумите разплатени в търговски обекти или в интернет, но след изтичане на гратисния период.

За да може да калкулирате правилно лихвата трябва да проследите плащанията и сумите теглени в брой. Върху така определената сума следва да начислите месечната лихва. По този начин може да направите предварителни изчисления и да сравните калкулираната от банката дължима лихва.

За да направите правилния избор на кредитна карта, разгледайте условията в нашия сайт. Представили сме всички банки и предложенията им. Направете сравнение и изберете най-изгодната оферта.

 

Виж сравнение на кредитни карти

Вземи най-изгодната