Кредит енергийна ефективност

 

Какво представлява кредит енергийна ефективност?

krediti-online-bgКредит за енергийна ефективност е вид кредит, който може да получите при заявено участие в Европейска програма „Енергийна ефективност” REECL. Той е разработен с подкрепата на Европейската банка. Целта на кредит енергийна ефективност е спестяването на енергийни ресурси, за да се подобри живота на планетата и опазването на околната среда. При този тип финансиране около 20% от кредита, който получите е безвъзмездна финансова помощ към Вас.

 

При какви нужди се отпуска кредит енергийна ефективност?


Този тип финансиране може да бъде използвано за различни нужди с цел реновиране на Вашето жилище. Сред тях са газификация, изолация на покриви, стени и подове, енергоспестяващи дограми, газови или енергоспестяващи котли, климатици и други. В програмата могат да участват, както отделни домакинства, така и група от етажни собственици или фирми.

 

Безвъзмездна финансова помощ при кредит енергийна ефективност

При този тип финансиране до 20% от заплатената от Вас сума за конкретните ремонтни дейности бива върната след като завършите реновациите и покажете съответните фактури. Максималната стойност на сумата, отпусната на едно домакинство безвъзмездно, не може да надхвърля 9000 евро. Като при различните ремонтни дейности, максималната сума, която може да получите е различна. Например, за енергоефективни газови котли и системи, безвъзмездната помощ не трябва да надхвърля 600 евро; за изграждане на термопомпени системи за отопление и климатизация можете да получите финансиране до 2200 евро.

При нужда от друг вид кредит

krediti-online-byrzi

 

Кои банки участват в програмата Енергийна ефективност?

При стартирането на програмата голямо количество банки участват в нея, но към момента броят им е намалял. Сред финансиращите банки са Обединена българска банка (ОББ) и Банка Пиреос България.

Повече информация относно програмата можете да откриете в сайтовете на посочените по-горе финансови институции или на официалния сайт на REECL. На съответния сайт можете да откриете и специализиран калкулатор, който да изчисли при различни условия каква би била максималната сума, която могат да Ви отпуснат като кредит енергийна ефективност.

При нужда от друг вид кредит

krediti-online-byrzi

kredit-energiina-efektivnost