Как да разбера, дали имам кредит на мое име?

Как се проверява за изтеглен кредит на мое име?

Непрекъснато се говори за различни възможни злоупотреби с данни. Възможно ли е някой да изтегли кредит от Ваше име и как може да го проверите?

Ако не сте ползвали до момента кредит и се двоумите към кого да се обърнете, за да направите справка в кредитния регистър, то имате два варианта:

  • Получаване на официална справка от Централния кредитен регистър (ЦКР) – има определена процедура за заявяване на удостоверение, която следва да се спази. Може да заявите издаване на удостоверението онлайн, по пощата или на място в БНБ. За справката се заплаща минимална такса и в рамките на максимум 5 дни ще получите удостоверението. Срокът за издаване зависи от начина на подаване на документите и заявената услуга. По пощата издаването става по-бавно. Ако подадете искането онлайн е възможно в рамките на деня да получите и самата справка.
  • Чрез справка в банката, в която се обслужвате – може да се обърнете към обслужващия Ви банков служител и да помолите за справка на място в кредитния регистър. Няма да Ви бъде издаден документ, но ще може да видите справката.

 

Най-достоверният начин да сте наясно има ли изтеглени кредити на Ваше име е като заявите и получите удостоверение от ЦКР. При евентуално наличие на такива кредити, ще бъде описано в кои институции са и така по-лесно бихте могли да реагирате като насочите питането си към конкретната кредитна компания.

Имайте предвид, че ако сте поръчител или солидарен длъжник по кредит на Ваш близък или познат, то това задължение ще излезе в справката от регистъра. Въпреки, че не е на Ваше име, след като сте страна по кредита излиза и съответната информация в справката от ЦКР.

Подай запитване

Особености при проверка на кредити

Често ни питат „Как да проверя, дали имам кредит на мое име?“ Най-сигурният начин си остава издаването на удостоверение от ЦКР към БНБ. Това е единственият официален начин, при който ще разполагате и със съответния документ.

Важно е да изискате справката по реда описан в правилата на регистъра. Не се доверявайте и не предоставяйте данните си по телефон или по мейл. Ясно е разписан начина на заявяване и издаване на удостоверението. Ако някой Ви обещава, че може да направи справката вместо Вас, без да се ангажирате, то бъдете сигурни, че такъв вариант няма. Освен, ако не упълномощите конкретно лице да подаде искането за издаване на удостоверение. Това става с нотариално пълномощно, в което е описано, че лицето може да Ви представлява само и единствено да подаде искането и да получи справката, с което правата му се изчерпват.

В нито един друг случаи не е възможно друго лице да Ви осигури документ от кредитния регистър. Така, че вижте изискванията и подайте искане по регламентирания ред, за да бъдете спокойни и сигурни.

 

Най-изгодните оферти

Избери кредит с 1 клик