Теглене на пари в брой от кредитна карта

Теглене от кредитна карта – особености

Може ли да се теглят пари от кредитна карта и има ли лимити за теглене? Това са важни въпроси, с които трябва да сте наясно предварително, за да знаете как може да използвате картата си.

Кредитната карта е по-различен и скъп кредитен продукт. Важно е да я ползвате по предназначение, за да не плащате големи суми за погасяване на задължения по нея. Трябва да сте информирани за:

  • При теглене на банкомат се дължи такса, която не е никак малка. Тя се формира от фиксирана сума плюс процент начислен върху сумата, която искате да изтеглите. При теглене на пари в чужбина таксите са по-високи от тези в България;
  • При теглене на пари на ПОС терминал също има такси, за които може да се информирате от тарифата на банката;

Вижте най-изгодните кредитни карти

 

  • От съображения за сигурност банките поставят лимити за теглене. Ограниченията са дневни и седмични. Когато изтеглите максимално определените суми, дори и да имате лимит за ползване няма да може да теглите. Ако предварително знаете, че ще Ви бъдат по-големи суми може да потърсите от банката вдигане на лимитите при теглене. В зависимост от сумата, която искате да теглите банката може да направи еднократно завишение на лимита и да изтеглите сумата за точно определен период от време. След това отново се връщат стандартните лимити. Всичко това се прави с цел да бъде защитен ползвателят на картата. Дори и да Ви се струва като неудобство може да Ви спести значителни главоболия и проблеми. Възможно е лимитите да бъдат вдигнати за постоянно, но тогава рискът си остава за Вас. Ако има злоупотреба с картата, то банката трудно би могла да Ви защити.
  • Когато ползвате картата за теглене за изтеглените суми дължите лихви. Гратисният период не се прилага за суми, които са изтеглени в брой.

Разходите са значителни при извършване на теглене – такси и лихви. По-добрият вариант е да ползвате картата за разплащания, където разходите са минимални.

Подай запитване

Такса за теглене от банкомат с кредитна карта

Тарифата за таксите по кредитните карти е различна при банките. Минималните дължими такси са 1 лев + 1% върху сумата. Възможни са такси 3 лв. + 3% от теглената сума, което значително оскъпява. Преди да теглите пари на банкомат проверете какви са дължимите такси, ако банката не Ви е информирала при издаване на картата. Така ще сте наясно какво ще заплатите като такси.

Трябва да сте наясно с условията по кредитната карта, която ползвате, за да може правилно да управлявате разплащанията си и да не натоварвате бюджета си. Преди издаването на картата се опитайте да договорите индивидуални условия.

 

Виж сравнение на офертите

Избери най-добрата