Как да използваме кредитна карта?

Използване на кредитна карта

Как да използвате картата и да плащате малки разходи по нея? Правилното използване на кредитната карта може да означава ползване на средства без да се плащат лихви и такси. Как е възможно това?

Какви са особеностите при ползване на кредитна карта?

На първо място трябва да сте наясно с условията по картата – лихва, гратисен период и такси при ползване на картата. Когато разполагате с тази информация ще може правилно да управлявате плащанията и погасяването по картата.

 

При теглене на банкомат или на ПОС терминал дължите такса за тегленето. Обикновено тази такса е фиксирана сума + процент от сумата (например 1 BGN + 1% от сумата). Когато теглите големи суми или се налага системно да прибягвате до теглене трябва да сте наясно, че ще се формира значителна сума за плащане под формата на такси. Освен това, върху изтеглената сума се начислява и лихва. При ползване на суми на банкомат не се прилага гратисен период за погасяване на сумите.

Вижте най-изгодните кредитни карти

Когато, обаче се разплащате с картата ситуацията е по-различна. При плащане на ПОС терминал в търговски обекти или в интернет не се дължи такса. Тези транзакции са безплатни. За разплатените по този начин суми е валиден гратисният период. Това означава, че не дължите лихви върху тези суми в предварително определения гратисен период. Тук, обаче трябва да бъдете много внимателни, когато проследявате гратиса и кога трябва да платите, за да се възползвате от тази опция. На практика се получава така, че ако с кредитната карта единствено се разплащате и ползваните суми ги погасявате в гратисния период, то не дължите нито такси, нито лихви. Ползвате сумите напълно безплатно.

Тези условия са валидни независимо от вида на картата. Ето защо е важно да знаете параметрите на кредитната карта. Така ще може да се възползвате от кредит без лихви и такси.

 

Сравни и заяви кредитна карта

За какво да внимавате?

Възможно е да срещнете оферта с 0% лихва за определен период от време. Преди да предприемете стъпки за кандидатстване за подобна оферта трябва да уточните за какъв срок е валидно това предложение и нулевият лихвен процент валиден ли е за изтеглени пари на банкомат? Това са много съществени въпроси, тъй като ако промоцията е валидна 1 или 2 месеца трябва да прецените до колко изгодно ще Ви бъде да получите такава карта. Другият момент е, че ако има определени ограничения по отношение на начисляването на лихвата, то със сигурност не би било изгодно да ползвате такава кредитна карта.

Когато разглеждате условията бъдете много внимателни. Кредитните карти са скъп продукт и ако не се използва правилно и по предназначение рискувате много. Разгледайте офертите на банките в сайта ни и заявете консултация с нас.

 

Най-изгодните оферти

Вземи лесно и бързо с 1 клик