Прехвърляне на ипотека

Прехвърляне на ипотека

Може ли да се прехвърли ипотека?

Как се прехвърля ипотека и до колко обосновано е подобно действие? На първо място трябва да уточним за прехвърляне на ипотека върху трето лице, върху друг имот или за прехвърляне на ипотека в друга банката става въпрос.

Избери най-изгодния ипотечен кредит

Заяви безплатна консултация и съдействие

Прехвърляне на ипотека на трето лице

По една или друга причина може да се наложи да поискате от банката вписаната ипотека да се прехвърли на трето лице. За да се случи това, трябва да имате конкретна причина и основание за това. От своя страна банката, за да вземе подобно решение ще трябва да обследва и проучи лицето, върху което предлагате да се прехвърли ипотеката. С други думи, процедурата по отпускане на кредит до известна степен ще се повтори.

Заяви безплатна консултация

Прехвърляне на ипотека върху друг имот

В срока на изплащане на кредита може да Ви се наложи да прехвърлите ипотеката върху друг имот. Това действие е възможно, като предварително трябва да го обсъдите с банката кредитор. Ако банката даде съгласие, то следва да осигурите документите за имота и да се предприеме изготвяне на пазарна оценка от експерт оценител. В случай, че оценката е достатъчна като стойност, то може да се стартира преразглеждане на кредита с цел вписване на ново обезпечение. Имайте предвид, че подобна промяна е предоговаряне на кредита и съответно ще дължите такса за това. Ако банката одобри замяна на обезпечението, то ще се следват стъпките като при учредяване на нова ипотека. След като банката впише ипотека върху новопредложения имот, ще освободи действащото обезпечение.

Прехвърляне на ипотека в друга банка

Когато говорим за прехвърляне в друга банка се има предвид рефинансиране. Банката ще заличи ипотеката само след погасяване на дълга изцяло. Това може да стане след получаване на кредит от друга банка и превода на средствата с цел пълно погасяване на заема.

Вижте най-изгодните кредити

Прехвърлянето на ипотеката независимо за какво прехвърляне става въпрос е съпътствано и с определени рискове, които трябва да бъдат премерени и оценени. Не прибързвайте да предприемате подобни стъпки. Обмислете добре подобно намерение, тъй като самото прехвърляне е свързано със значителни разходи.

По всички въпроси свързани с тегленето на ипотечен кредит ще Ви консултираме напълно безплатно. Отправете запитване към нас и ще Ви съдействаме да получите ипотечен кредит при най-изгодни условия.

Спести време, нерви и пари

Виж повече и заяви безплатна консултация