Кредит с фиксирана лихва

Теглене на кредит с фиксирана лихва

Фиксирана лихва – задължително условие или възможна алтернатива? Кое да изберете – фиксиран или променлив лихвен процент? За да се отговори на подобен въпрос трябва да се разгледат предимствата и недостатъците и при двата вида лихви и в зависимост от конкретния случай да се направи изборът.

В никакъв случай не бива да се приема, че фиксиранията лихвен процент е най-добрият вариант, тъй като лихвата няма да се промени при никакви обстоятелства. За да се вземе решение към коя лихва да се насочи кредитоискателят е важна целта и срока на кредита. Ако става въпрос за краткосрочен кредит е възможно по-добрият вариант да е променлив лихвен процент.

Заяви кредит тук

Фиксиран лихвен процент по кредит – за и против

Разглеждайки оферти за кредити ще забележите, че фиксираните лихви са по-високи в сравнение с променливите. Това е разбираемо и обяснимо като се има предвид, че при фиксираната е предвиден известен риск от покачване на индексите във времето. Дали, обаче си заслужава да плащате тази цена при положение, че не е ясна промяната във времето.

Вижте най-изгодните кредити

Включително и банките се застраховат в някаква степен като предлагат фиксирана лихва само за определен период от време. Например за първите 6 месеца или 1 година. Това е общо взето предвидим период и с цел да не претърпят евентуални загуби се ограничава срокът на ползване на фиксирана лихва. След изтичане на този период лихвата е променлива и се определя към конкретния момент. Подобни оферти до известна степен може да ги определим като не толкова изгодни, тъй като фиксираната лихва ще бъде само за определен кратък период, а неяснотата за формирането й след изтичане на този период е голяма.

 

Кредит с фиксирана лихва за целия период

Получаване на кредит с фиксирана лихва за целия период е добър вариант дотолкова, доколкото при големи промени в лихвите няма да се отразява на плащанията по кредита Ви. Това е подходящ вариант, ако ползвате дългосрочен кредит. Ако ползвате кредит за 1 или 2 години въпросът дали фиксираната лихва е изгодна е доста спорен.

В случай, че кредитът, който ще теглите е със срок над 5 години, то фиксираната лихва е добро решение. Промените в индексите, определящи лихвите няма да оказват влияние върху Вашия кредит.

Подай запитване

За какво да внимавате?

Когато теглите такъв кредит се информирайте как е образувана лихвата и кога може да претърпи промени. Вижте условията и начина на изписване на лихвата. Предварително направете различни калкулации при променлива и фиксирана лихва и вижте оскъпяването по кредита. Не бързайте, а преди да подпишете уточнете всички детайли!

Ако имате определен период с фиксирана лихва, след което се преобразува в променлива, то трябва да сте наясно в кой момент лихвата става променлива и как ще бъдете информирани за новата стойност. Това е определящо за размера на месечната погасителна вноска и трябва предварително да осигурите средства за погасяване.


Важно е да знаете също, банката дава ли възможност лихвата да бъде предоговорена и каква такса следва да заплатите за евентуално предоговаряне. Всичко това е важно да се знае още в началото, за да може да прецените какви ще бъдат бъдещите Ви разходи по кредита.

Разгледайте предложенията на банките в сайта ни и направете лесно сравнение. Заявете онлайн консултация с нас и ние напълно безплатно ще Ви помогнем в избора на най-добрата оферта за кредит като предварително ще обсъдим всички рискове, за да може да се предпазите от тях.

 

Избери кредит онлайн

Заяви най-добрите оферти за теб