Кредит преди брака
kredit-po-telefonaКредит изтеглен от единия съпруг преди брак

Възможно е да се случи така, че човек да изтегли кредит преди брака си. Това може да е потребителски кредит или ипотечен кредит, които той е могъл да си позволи и е реализирал. Остава въпросът, какво се случва, след като се ожени/омъжи.

При положение, че дадено жилище е закупено преди брака, а след това съпрузите заедно изплащат лихвите по кредита, то при неприятен момент на развод, собствеността остава в ръцете на този, който е закупил жилището с кредита на неговото/нейното име.

В такъв случай законът защитава този човек и не дава право на втория да претендира за собственост, макар и той да е участвал в погасяването на кредита. Затова преди да встъпите в брак и вече имате ипотечен кредит, трябва да се интересувате конкретно какви са правомощията ви. Това изисква юридическа консултация, а не само експертност по кредитите, затова е нужно да я направите или най-малко да следите законодателството в тази посока.

Трябва да се опознае добре действащият Семеен кодекс и в случай на липса на единия от съпрузите в дома, какво следва да прави другия с кредита, който са погасявали заедно. Защото има вероятност кредитът да е изтеглен преди брака, а след това реалният собственик да не може да го изплаща поради заболяване или смърт. Тогава може да настъпи наследяване по право на взетия кредит. Ако вие не се водите пряк/а наследник, няма да сте длъжни да плащате.
 

Виж повече Виж повече Виж повече