Кредит за докторанти

Предлагат ли се кредити за докторанти?


krediti-online-bgОбучението е много важно, но понякога то може да бъде доста скъпо и да ни коства много. Именно за това някои банки и фирми за кредити отпускат кредити за докторанти. Чрез тяхната финансова подкрепа учащият може да се издържа по време на своето следване и/или да заплати университетските такси.

 

Как се формира сумата, която се отпуска при кредит за докторанти?

Размерът на отпуснатата сума, както и срокът за изплащане на кредит за докторанти, се базира на семестриалните такси и периода на обучението. В повечето случаи се изготвя индивидуален план за кредитоискателя. Повечето институции предлагат този тип кредит без излишни такси и комисионни.

krediti-online-byrzi

 

Видове кредит за докторанти

Както споменахме по-горе в статията, има два основни типа кредити за докторанти. Първият е кредит за заплащане на университетските такси. Специфичното при него е, че преводите се осъществяват директно към съответния университет, колеж или друга образователна институция по банков път. В този случай парите не преминават през кредитоискателя, а директно се предават към организацията, за която се предназначени. Някои банки отпускат този вид кредит, както за докторанти в България, така и в чужбина.

Другият вид кредит за докторанти е предназначен за издръжката на учащия по време на неговото следване. Тук парите се изплащат на части по сметката на кредитоискателя. Месечната сума, която се превежда, се равнява приблизително на минималната работна заплата в страната ни в момента. Този тип кредит е за личните нужди на докторанта по време на неговото обучение.

Някои банки предлагат и друг тип кредит за докторанти. Той е свързан с раждането на дете по време на обучението. Тогава може да бъде отпуснат кредит за издръжка на детето.

krediti-online-byrzi

kredit-za-doktoranti