Как се маха запор на сметка?

Запор по сметка

Имате запор и търсите повече информация как може да бъде вдигнат? Когато се намирате в подобна ситуация е важно да се уточнят няколко въпроса:

  • Каква е причината за наложения запор – когато е ясно какво е породило запора може да се определи и начина на вдигането му;
  • Какъв е запорът – може да бъде за директно плащане или обезпечаващ. Видът на запора определя и сроковете за вдигане, когато са налице обстоятелства за това.
  • От кой е наложен – възможно е да бъде от частен съдебен изпълнител, НАП, банка и др.
  • В кои банки имате сметки и по всички ли е наложен?

След като сте наясно защо е наложен запор ще имате информацията и какви действия да предприемете, за да бъде вдигнат. Ако не сте получили данни за запора по една или друга причина, то може да посетите обслужващата Ви банка и да обсъдите информацията, с която разполага банката. За да наложи запор в банката е изпратен съответния документ и описание на причините. Затова в банката, в която се обслужвате ще може да получите всичко, което Ви е необходимо да знаете, за да предприемете действия по вдигането на запора.

Подай запитване

 

Как да сте сигурни, че запорът е вдигнат?

Ако сте изпълнили всичко необходимо, за да бъде махнат запора, то следва да изчакате необходимия срок, в който ще бъде вдигнат. Трябва да обърнете внимание на детайлите. Ако трябва да се плати определена сума, то внимавайте, когато нареждате парите. Основанието за плащане трябва да бъде коректно изписано, а дължимата сума да бъде точна. Ако правите превода на място в офис на банка, проверете данните след като плащането е извършено, за да се убедите, че не е допусната грешка. Ако все пак се окаже на по-късен етап, че е допусната грешка, то може да бъде отстранена по съответния ред. Със сигурност ще Ви отнеме много време и нерви, защото трябва да се проследи плащането, да се изиска връщане на превода, ако е възможно и да се нареди отново. Това е загуба на изключително много време, в което дългът може да се увеличи.

Вижте най-изгодните кредити

Кога може да се ползва сметката при запор?

Ако сте предприели всички действия по вдигането на запора и сте превели дължимите суми това не означава, че ще бъде вдигнат веднага и може да ползвате сметката си. Ако очаквате преводи по сметката по-добре ги отложете, докато не е факт вдигането на запора. В случай, че постъпят пари по блокирана сметка, то банката веднага ще нареди сумата съгласно данните в запорното съобщение независимо дали Вие преди това сте направили превода. Тя е задължена да изпълни веднага запора. Това не означава, че два пъти ще сте платили запора. След като се установи подобно действие, то единият превод ще бъде върнат. Това, обаче ще отнеме доста време. Затова, най-сигурният начин е да се убедите, че наложеният запор е вдигнат. Тогава може да получавате преводи по сметката без притеснения. Ако се забави вдигането му, потърсете информация от институцията наложила запора, а не от банката. Може включително да предоставите платежен документ, от който е видно плащането и съответно по-бързо да се задвижат процесите по отблокиране на сметката.

При запор бъдете внимателни в процеса по вдигането му. Търсете непрекъснато информация и следете развитието, за да не се окаже, че дължите допълнителна сума, поради което не може бъде махнат.

Топ кредити онлайн

Вземи заем за минути