Какво е ГПР?

Какво е ГПР – Значение и изчисляване на ГПРНавярно сте чували за ГПР, но знаете ли какво точно означава това съкращение? В тази статия ще изясним именно това какво е ГПР, как се изчислява ГПР, има ли ГПР калкулатори и важен компонент ли е при взимането на кредит.

krediti-online-byrziГПР – Значение и дефиниция

ГПР означава годишен процент на разходите. Това са всичките ни разходи, които имаме да платим по даден кредит за годишна база. В тях се включват не само лихвите, но и всички такси, комисионни, застраховка живот и всички останали разходи.  В ГПР не се включват допълнителните лихви при забавяне на кредитните вноски и неспазване на установените договорни отношения от страна на клиента. В годишния процент на разходите не е включена и таксата за предсрочно погасяване на задълженията. Допълнителни услуги като такса за заплащане на SMS известяване, такса за възнаграждение на посредник и такса за заплащане на комунални услуги, също не участват в образуването на ГПР и не го изменят. 

ГПР – изчисляване по формула или използване на ГПР калкулатор?

Изчислението на годишния процент на разходите е изключително важно. То може да ни спести много главоболия. Благодарение на ГПР потребителят трудно би могъл да стане жертва на подвеждаща реклама със супер ниски лихви и в същото време да му бъдат начислени огромни такси.

Изчисляването на ГПР не е сред най-лесните неща. То се смята по формула съгласно Закона за кредитите за недвижими имоти на потребителите. Именно за това има специални кредитни калкулатори, които вършат всичко вместо Вас и Ви спестяват време, сметки и пари.

Ако все пак решите сами да изчислите своя ГПР без помощта на калкулатор в интернет може да намерите много примери за изчисляване на годишния процент разходи.

kakvo e gpr