Какво е ГПР?

Какво е ГПР – Значение и изчисляване на ГПР

Навярно сте чували за ГПР, но знаете ли какво точно означава това съкращение? В тази статия ще изясним именно това какво е ГПР, как се изчислява ГПР, има ли ГПР калкулатори и важен компонент ли е при взимането на кредит.

krediti-online-byrzi

ГПР – Значение и дефиниция

ГПР означава годишен процент на разходите. Това са всичките ни разходи, които имаме да платим по даден кредит за годишна база. В тях се включват не само лихвите, но и всички такси, комисионни, застраховка живот и всички останали разходи. В ГПР не се включват допълнителните лихви при забавяне на кредитните вноски и неспазване на установените договорни отношения от страна на клиента. В годишния процент на разходите не е включена и таксата за предсрочно погасяване на задълженията. Допълнителни услуги като такса за заплащане на SMS известяване, такса за възнаграждение на посредник и такса за заплащане на комунални услуги, също не участват в образуването на ГПР и не го изменят.

Вижте най-изгодните кредити

Всъщност какво е ГПР при банките? Това е разтегливо понятие. Включват се само основните разходи по кредита, но реално разходите Ви ще бъдат много по различни. С ГПР-то се показва оскъпяването на кредита на годишна база. Ето защо, когато провеждате разговори за кредит, било ипотечен кредит или бърз кредит, се интересувайте от ГПР и от всички разходи свързани с теглене на кредита.

По същия начин стои въпросът и за ГПР при ползване на лизинг. Ясно е, че застраховката при лизинга е задължителна и тя е не малък разход. Премията по нея трябва да бъде калкулирана при изчисляване на разходите. Възможно е обаче същата да не е включена в ГПР-то. Проверете задължително, когато Ви дават оферта за лизинг.

Обсъдете изчисления ГПР, вижте какво включва, има ли таван на ГПР, независимо дали ще теглите бърз кредит, ипотечен кредит, лизинг.

Заяви безплатна консултация

 

ГПР – изчисляване по формула или използване на ГПР калкулатор?

Изчислението на годишния процент на разходите е изключително важно. То може да ни спести много главоболия. Благодарение на ГПР потребителят трудно би могъл да стане жертва на подвеждаща реклама със супер ниски лихви и в същото време да му бъдат начислени огромни такси.

Изчисляването на ГПР не е сред най-лесните неща. То се смята по формула съгласно Закона за кредитите за недвижими имоти на потребителите. Именно за това има специални кредитни калкулатори, които вършат всичко вместо Вас и Ви спестяват време, сметки и пари.


Ако все пак решите сами да изчислите своя ГПР без помощта на калкулатор в интернет може да намерите много примери за изчисляване на годишния процент разходи.

 

Най-добрите оферти

Заяви бързо и лесно с 1 клик

 

kakvo e gpr