Вашите права при теглене на кредит. ВИЖ!

kredit-po-telefona Преди да подпишете договора, прочетете и помислете дали ще можете да погасите в уречения срок този кредит! Законът за бързи кредити ви предпазва във времето преди подписването на кредита и след сключването на договора. При проблемна ситуация законът ви предоставя отправна точка, на която да се опрете и да си върнете похарчената сума. Животът е пълен с изненади, но информираността на потребителите относно закона и техните права винаги е важно!
Какво знаете за правата и законовата уредба при бързите кредити? Вие имате право да получите информация за договор за бърз кредит във формат, който е ясен за потребителите. Имате право да изплатите заема по-рано, отколкото е посочено в договора. Имате право да се откажете от вече сключено споразумение и да се оттеглите в рамките на 14 дни, считани от подписването.

Не сте сигурни дали вашия договор с кредитор е най-удачния вариант? Възползвайте се от правото си да търсите най-добрата сделка и най-подходящия кредитор за вас. Попитайте всеки кредитен доставчик за съществена информация, която да бъде недвусмислена и в стандартизиран формат.
Европейският информационен формуляр за потребителския кредит е стандартизиран. Тези данни трябва да дават предварително необходимата информация за всички актуални параметри по кредита преди подписване на договор от всеки легитимен кредитор. Задавайте въпроси и сравнявайте офертите внимателно, преди да подпишете нещо!
Имате възможност за погасяване на кредита по-рано, отколкото сте планирали? Добра новина за вас е, че по време на погасяване на кредита, вашите кредитни права ви гарантират възможността за предсрочно погасяване на дължимата сума. Имайте предвид, обаче, че доставчиците на заеми, може да се наложи да възстановят разходите, направени във връзка с предсрочното погасяване. Това обезщетение, обаче, не трябва да надвишава общият размер, съответстващ на реално пропуснатия интерес.
Знаете ли, че можете да имате две седмици, за да се отмените всеки договор за какъвто и да бил кредит? Ако сте подписали договор за заем, но изпитвате несигурност и съмнение можете да се откажете от него. Също така, ако попаднете на по-изгодна банкова оферта или установите, че не е нужно да заемате пари, защото сте намерили друго решение, може да се откаже от договора си в срок от 14 календарни дни, считано от подписването му, без да сте длъжни да посочвате реалната причина. В този случай, трябва да платите сумата на заема заедно с лихвите и всички невъзвръщаеми, вече платени такси на доставчика на заем.

kredit-po-telefona

Петте права, които трябва да знаете като гражданин на държва-членка на ЕС:

 

1. Стоки и услуги с дефекти или разминаване с начина, показан в рекламата, се ремонтират или сменят безплатно. Ако закупена стока или заплатена услуга е получена от европейска фирма, но не отговаря на характеристиката в офертата, имате право да я върнете, замените, поискате друга, която да бъде по-практична или отстъпка от цената. В някои държави – членки на ЕС имате избор между посочените възможности. Вашето право изтича в двугодишен срок от датата на извършване на покупката или услугата.

2. Имате право да търсите помощ от страната, в която живеете за възникнал проблем с фирма, намираща се в друга страна – членка на ЕС. Европейски потребителски центрове ЕПЦ дават лишени от такси съвети и консултации, когато имате проблеми, касаещи големи разходи. Те информират, подкрепят и насочват за следващите ви стъпки, за да постигнете споразумение относно проблема с покупката или услугата.

3. Онлайн покупките и услугите, от които не сте доволни, може да върнете в двуседмичен срок. Този срок предвижда да проверите дали стоката или услугата са ви от полза или да се откажете от нея. Така, ако сте я закупили по принуда, по-късно сте видели по-добро предложение или сте променили решението си, винаги може да се откажете в определения срок от онлайн доставката или услугата, след което ваше основно право е да си получите обратно парите. За да ви бъде върната цялата сума, продуктът е добре да се върне в състоянието, в което е получен, за да бъде продеден отново. Поради тази причина е добре да ползвате стоката, но не и да я използвате.

4. Винаги се информирайте напълно, относно това, за което плащате. Всяка фирма, която рекламира, продава продукти или извършва услуги на територията на ЕС е длъжна да ви поднесе ясна, точна, последвователна и изчерпателна информация, в подкрепа на вашето информирано решение. Вашия избор е добре да направите възоснова на специфичните особености, стойността, реда на плащане и доставка, името на дружеството, начините да се свържете с него, срока на договора, както и как можете да се откажете от стоката или услугата. Тези условия е добре да са с разбираема и лесна терминология, а всички клаузи по споразумението, при възникнал проблем могат да бъдат възприети във ваша полза. Несправедливи и неравноправни клаузи не могат да имат силата на законови положения.

5. Може да си върнете, платена за покупка или услуга сума, чрез Европейска процедура за искове, когото материалния интерес е малък. Ако възникнал проблем, не може да се разреши директно с фирмата или чрез Европейски потребителски център ЕПЦ, може да се прибегнете до тази процедура. Тя е валидна за всички страни – членки на ЕС, с изключение на Дания. Този вариант е бърз, лесен и резултатен в материален аспект и може да се прилага при онлайн сделки до 2000 евро. Тя представлява изпращане на формуляр, който е стандартен за иск с малък материален интерес.

 

.

 

 

Бързи онлайн кредит по сума

Виж повече Виж повече Виж повече


Бързи кредити по други критерии

Виж повече Виж повече Виж повече

Виж повече Виж повече Виж повече