Бързи кредити от заложни къщи

Бързи кредити от заложни къщи – какво рискувате с тях?

krediti-online-bgПрез последните години хората все повече избягват да взимат бърз кредит от заложни къщи. Това е така тъй като има твърде много кредитни компании за бързи кредити, при които имате по-голяма сигурност при получаването на паричен заем. Но въпреки това в тази статия ще ви кажем какво представляват заложните къщи, на какъв принцип работят те и какви вещи може да заложите.

Списък с компании за бързи кредити

krediti-online-byrzi
Какво е заложна къща?

Заложната къща е място, от където можете да получите определена сума пари срещу залог на някаква вещ. Имате определен период, в който може да откупите обратно заложената вещ срещу взетата от Вас сума плюс определен процент лихва върху нея, който е договорен предварително. Ако заемът не се погаси навреме, тази вещ остава за заложната къща и може да бъде продадена на някой друг.  Именно оттук идва рискът при този тип бързи пари. На всеки може да се случи да му изникнат непредвидени разходи, да не успее в срок да върне взетата сума и да изгуби скъпа вещ, за която са му платили много по-малко пари от реалната стойност (по надолу в статията ще разгледаме това по-подробно).

Какви вещи може да заложим?

Ще започнем с това какво НЕ може да заложите. В България е забранено със закон залагането на недвижимо имущество. А всяка движима вещ може да бъде заложена, но различните заложни къщи имат свои собствени изисквания и е възможно да приемат само определени вещи. Най-често приеманите предмети навсякъде са: телефони, лаптопи, таблети, злато, автомобили.Как работят заложните къщи?

Първото нещо, което трябва да знаем за кредита от заложна къща, е, че сумата, която получаваме, е доста малка. За това до такъв паричен заем се прибягва при нужда от малко пари. Това е така, защото хората от заложната къща оценяват вещта, която предлагате за залог и оценяването достига до максимум 65% от реалната стойност. Най-често около 50%. Цената може и да бъде много по-ниска, ако стоката е специфична и не е много търсена – например барабани.

Срокът за изплащане на този вид заем е около 30 дни. Има разбира се различен тип политика на работа във всяка заложна къща, за това трябва добре да се запознаете с условията на дадена заложна къща преди да прибегнете до нейните услуги.

Лихвеният процент също е различен, но най-често е около 5%, което прави бързите кредити много по-изгодни (поради наличието на безлихвени кредити).

Ако се чудите какъв вид кредит да изберете – от заложна къща или от компания за бързи кредити. Ние Ви препоръчваме 2-рото, тъй като както видяхте със заложните къщи рискувате много.